Zavod za turizem in šport Radenci

Slovensko  Deutsch  English 

17 Avg

Praznik traminca in dvig klopotca 2015

Orkestru številnih klopotcev, ki od sobote naprej igrajo svojo simfonijo po slovensko-goriških vinorodnih gričih, k ubranosti melodije svoj delež prispeva tudi klopotec Turističnega društva Klopotec Kapela. Kot že vrsto let doslej, so ga postavili na prireditvi, katero, poleg organizatorjev, TD Klopotec in Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, soorganizirajo še Občina Radenci, ZTiŠ Radenci in Zdravilišče Radenci d.d.

Eden največjih krščanskih praznikov, praznik Marijinega vnebovzetja, je na Kapeli tudi Praznik traminca, najžlahtnejšega vina, ki dokazano najbolje uspeva na kapelskih vinorodnih legah. Letošnji pogled na kapelske griče je za vinogradnike, ljubitelje vina in obiskovalce še lepši, saj so po lanskem zanemarjenju, vinogradi propadle družbe Kapelske gorice, urejeni in negovani.


Uvod v prireditev je bila sveta maša v kapelski cerkvi Sv. Marije Magdalene, zavetnice vinogradov.


Letošnji Praznik Traminca in postavitev klopotca je na tradicionalnem prizorišču pri znameniti stari preši in Vinogradniški hiši, odprl predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Danilo Rihtarič, zbrane pa so nagovorili tudi 9. Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, radenski župan Janez Rihtarič in Jasna Divjak, predsednica TD Klopotec. Otvoritvi je sledil obširen in raznolik kulturni program, katerega so izvedli člani vokalnega kvinteta KD Klopotec, folklorna skupina KD Janko Divjak, tamburaška skupina KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev, KD pevska skupina »Vrelec«, mladi instrumentalisti Eva Tompa (harmonika), Jure Ivanuša (trobenta), Niko in Sergej Vršič (harmonika in trobenta), kvartet saksofonistov GŠ Gornja Radgona in otroci Vrtca Grozdek. Še posebej pa so navdušili znanec iz šova Slovenija ima talent Simon Škrlec s svojimi bobni, ter slovenska izseljenca iz Canberre v Avstraliji Slavica in Lujzek Kavaš. V Vinogradniški hiši so pripravili razstavo tramincev, pred hišo pa je bili mogoče degustirati vina številnih vinogradnikov.


Uradni del prireditve se je zaključil s postavitvijo klopotca. Le ta se je odvijala pod bolj ali manj strokovnim vodstvom Sama Tuša – Korla, obiskovalci pa so si bili edini, da je bilo vodenje duhovito in glasno. In seveda uspešno, saj je klopotec kmalu zapel na drogu. Za začetek na ročni pogon in ob spremljavi bobnov Simona Škrleca, saj vetra ni bilo. Seveda so k uspešni postavitvi klopotca, poleg organizatorjev in podpornikov, s svojo navzočnostjo prispevale kar štiri Vinske kraljice. Domačinki Anji Trstenjak, so se pridružile 5. ptujska vinska kraljica Urška Polanec, 9. mariborska vinska kraljica Urška Bračko in 4. cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik.


Za praznično razpoloženje v nadaljevanju dneva je skrbela skupina Horizont.


Galerija slik


Besedilo: Branko Košti (Prlekija on net)

Foto: Patricija Belak

http://www.facebook.com/zts.radenci

mačjemesto logo

Projekt 5 poštnih kočij

postnihk

5 poštnih kočij je območni, inovativni turistični razvojni program, ki se izvaja v okviru Operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013 na čezmejnem upravičenem območju.


Več o projektu v prilogah.

Predstavitev projekta 5 poštnih kočij | pdf |

Predstavitev projekta in aktivnosti partnerjev | pdf |


SIHU

Hitri kontakt

Zavod za turizem in šport Radenci
Radgonska cesta 10
9252 Radenci
Telefon: 02 565 18 48
Fax: 02/ 565 18 93
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Projekt delno financira Evropska unija v okviru projekta »5 poštnih kočij« v okviru programa programa SI – HU 2007 – 2013. Za vsebino spletnih strani je odgovoren Zavod za turizem in šport Radenci in v nobenem pogledu ne izraža stališča Evropske Unije. Copyright © 2007-2013 ZTIŠ Radenci | Projekt razvija 3xdvojniw