Pri sosedu so komaj odkrili napako pri delovanju toplotne črpalke

Pred dvema letoma smo dobili novega soseda, s katerim se zelo dobro razumemo in si večkrat pomagamo med seboj. Odkar so se vselili, počasi obnavljajo hišo, ki so jo kupili. Sosed večkrat pride k mojemu možu po nasvet glede gradnje in obnove, saj je moj mož to že dal skozi.

Pri sosedu so komaj odkrili napako pri delovanju toplotne črpalke

Pred pol leta se je odločil za vgradnjo toplotne črpalke, izbral je tako, ki se jo vkoplje v zemljo, od kjer črpa toploto in jo s pomočjo elektrike poveča in prenese v hišo. Do tu vse lepo in prav, vendar od te njegove toplotne črpalke ni bilo kaj prida toplote, voda je bila mlačna, radiatorji pa mrzli. Kot običajno se je sosed najprej obrnil na mojega moža. 

Bila sem doma, ko je prišel in povedal, da ni zadovoljen z delovanjem toplotne črpalke, saj nikakor ne zagotavlja dovolj toplote. Vsem se je zdelo zelo čudno, toplotne črpalke so zadnje čase najbolj pogost sistem ogrevanja in več ali manj so vsi zelo zadovoljni z njimi. Skupaj sta pretehtala vse možnosti, kaj bi lahko bilo narobe, toda nič jima ni padlo na pamet.

Mojemu možu taki zapleti pomenijo velik izziv, z njimi se ukvarja tako dolgo, dokler ne najde kje je težava. Tako je bilo tudi tokrat. Dva dni je razmišljal, kje je težava sosedove toplotne črpalke, zakaj ne dela tako kot bi morala. Tretji dan je odšel do njega in si podrobno ogledal delovanje toplotne črpalke, pregledal je prav vse njene komponente. Kot sem pričakovala, je tudi kmalu našel napako. Cev ki je bila speljana v hišo in ki naj bi prenašala toploto, je bila v enem zavoju tanjša od vseh ostalih cevi. Tam je menda prišlo do zastoja toplote, saj ni mogla prodreti skozi. Z sosedom sta to cev zamenjala in sedaj uživajo v delovanju njegove toplotne črpalke, saj imajo sedaj in toplo vodo in vroče radiatorje.

Comments are closed.